Jesteś osobą na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej? Szukasz nowych inspiracji? Chciałbyś poznać nowe przepisy? Zależy Ci na dobrych poradach dla osób niejedzących miejsca? Szukasz odpowiedniej książki kucharskiej, która spełniałaby Twoje wymagania? Jeżeli tak, to koniecznie zapoznaj się z poniższym tekstem, w którym przedstawimy naszego faworyta w kategorii książek z wegańskimi przepisami. Zapraszamy do lektury!

„Jadłonomia po polsku”

Jeżeli jesteś osobą niejedzącą mięsa, z pewnością słyszałeś już o Jadłonomii. Jest to bowiem nazwa bloga kulinarnego jednej z najbardziej znanych polskich weganek – Marty Dymek, która swoją działalność rozpoczęła już lata temu i wciąż zachwyca swoich odbiorców nowymi przepisami i kuchennymi inspiracjami. Autorka od 2014 roku zaczęła wydawać także książki, w których poszerza wiedzę zawartą na swoim blogu. Ostatnia pozycja, która została wydana w 2020 roku, „Jadłonomia po polsku” (tantis), jest zbiorem przepisów tradycyjnej kuchni polskiej w wersji wegańskiej. Książka tym samym łamie wszelkie stereotypy i konwencje i udowadnia, że ani mięso, ani produkty pochodzenia zwierzęcego nie są niezbędnym elementem tradycyjnych dań, takich jak gołąbki, pasztet czy grochówka.

Dlaczego Jadłonomia?

Czym „Jadłonomia po polsku” wyróżnia się spośród innych książek? I dlaczego to właśnie ona powinna być wyposażeniem obowiązkowym w każdej kuchni? Kupując właśnie tę pozycję, możemy mieć pewność, że przepisy zostały wypróbowane setki razy, a przede wszystkim stworzone zostały przez znawczynię tematu i osobę, która sama praktykuje dietę wegańską na co dzień. Po drugie, nie jest to zwyczajna książka kucharska, gdyż oprócz przepisów, zawiera także niezbędne wskazówki i porady żywieniowe, które są doskonałą inspiracją dla każdej osoby na diecie bez mięsa. Ale najważniejszymi czynnikami, które czynią „Jadłonomię po polsku” tak wyjątkową, są prostota składników, przepyszny smak oraz szybkość wykonywania potraw, dzięki czemu nawet osoba stosująca dietę wegańską od niedawna lub co jakiś czas będzie w stanie z łatwością podążać za przepisami.